Business Insider a făcut o selecție a celor mai importante evenimente din lume în prezent.
1. Prim-ministrul japonez Shinzo Abe este așteptat să convoace alegeri anticipate, marți, la o zi după ce statistica a publicat cifrele PIB care arată că țara a intrat, suprinzător, în recesiune. Japonia, a treia mare economie a lumii, a reintrat în recesiune la finalul trimestrului al treilea, după ce a înregistrat două trimestre consecutive de scădere a produsului intern brut, pe fondul creșterii taxei pe vânzări în luna aprilie.
PIB-ul Japoniei s-a contractat cu 1,6% în ritm anualizat în perioada iulie-septembrie, în timp ce datele revizuite au arătat că declinul din trimestrul anterior a fost de 7,3%. Nici unul dintre economiștii consultați de The Wall Street Journal nu au anticipat scăderea PIB-ului în trimestrul al treilea, analiștii estimând un avans mediu de 2,25% al economiei nipone. Rezultatele negative ale economiei japoneze au apărut ca urmare a creșterii taxei pe vânzări de la 5% la 8% la începutul lunii aprilie, ceea ce a afectat nivelul cheltuielilor consumatorilor. De exemplu, investițiile în locuințe private au coborât cu 24% în ritm anualizat în perioada iulie-septembrie.
Programul guvernamental prevedea ca taxa să fie majorată încă o dată, la 10% în octombrie 2015, însă consilierii prim-ministrului Shinzo Abe au declarat săptămâna trecută că măsura va fi amânată cu un an și jumătate, dacă avansul economiei va fi unul slab.
Business Insider scrie că FMI a „împins” Japonia către o creștere a impozitelor pe vânzări, măsură care s-a dovedit dezastruoasă pentru economia niponă.După ce la începutul acestui an, Fondul a recunoscut că a greșit în ce privește avertismentele adresate guvernului britanic privind planurile sale bugetare, în prezent FMI se confruntă cu o situație similară, după ce a sfătuit Japonia să crească impozitul pe vânzări, în încercarea de a scoate economia din stagnarea de câteva decenii.
2. Un doctor din Sierra Leone infectat cu Ebola în timp ce lucra în țara sa de origine a murit luni, la un spital din SUA. „Anunțăm cu regret că cel de-al treilea pacient pe care l-am tratat pentru Ebola, doctorul Martin Salia, a decedat din cauza simptomelor foarte avansate ale bolii”, a informat centrul medical, care anunțase duminică despre acest pacient că „este foarte grav bolnav”.
„În pofida eforturilor eroice, boala era prea avansată pentru a-l salva”, a subliniat spitalul, care va organiza o conferință de presă în cursul zilei.
Medicul Martin Salia, rezident american și chirurg la Spitalul Connaught din Freetown, este primul cetățean din Sierra Leone bolnav de Ebola care a fost transferat în Statele Unite, unde au mai fost tratate nouă cazuri de febră hemoragică.
3. Mali a înăsprit securitatea la frontierele sale pentru a preveni răspândirea Ebola din Guineea vecină. Mali a plasat mai mult de 440 de persoane sub supraveghere medicală, după ce un spital american a anunțat luni că nu a reușit să salveze viața unui medic din Sierra Leone infectat cu Ebola. Mali s-a luptat să prevină o situație de criză după moartea unui imam din Guineea și a asistentei medicale din Mali care l-a tratat pe acesta într-un spital din Bamako, capitala Republicii Mali.
4. Biroul australian de meteorologie consideră că există șanse de 70% ca El Nino să lovească Australia.
5. Autoritățile din Hong Kong au început demontarea unor baricade situate într-o tabără de protest pro-democrație din apropierea sediului Guvernului. Aceasta este prima din mai multe evacuări planificate de autorități pentru a reduce numărul celor care au blocat mai multe artere din Hong Kong în ultimele șapte săptămâni.
6. Comisia Europeană a interzis vânzarea de produse avicole în zonele din Marea Britanie și Olanda, unde au fost raportate cazuri noi de gripă aviară.
Măsurile luate de Comisia Europeană includ omorârea animalelor în zonele unde s-au descoperit focare de gripă aviară. Tulpina H5N8 a virusului gripei aviare, fatală pentru păsări, poate îmbolnăvi și oamenii.
Tulpina virusului H5N8 fusese localizată până de curând doar în Asia, însă la începutul lunii a fost detectată pentru prima oară în Europa, în Germania. Sute de mii de păsări au fost sacrificate în ultimele două luni în Coreea de Sud.
Varianta virusului este diferită de tulpina H5N6, pentru care Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO) a emis un avertisment în luna septembrie.
Potrivit autorităților olandeze, virusul se poate transmite la oameni doar în urma unor „contacte intense și directe” cu animalele infectate.
7. Un director din cadrul companiei americane Uber a făcut unele remarci „dezinvolte și regretabile”, în prezența unui jurnalist, fără să știe că declarațiile sale nu erau neoficiale, notează Business Insider, care citează Buzzfeed.
Astfel, un director executiv din Uber a sugerat că firma ar trebui să ia în considerare angajarea unei echipe pentru răspândirea unor detalii cu privire la viața personală a unei jurnaliste care a criticat compania. Ulterior, un purtător de cuvânt al Uber a declarat că firma nu ar recurge la astfel de practici.
Compania americană Uber este considerată cel mai în vogă și mai valoros start-up de tehnologie, dar și una dintre cele mai controversate afaceri. Compania, care are patru ani de existență, se bazează pe o aplicație pentru smartphone care face legătura între pasageri și cel mai apropiat șofer profesionist sau neprofesionist dispus să ofere contra cost servicii de transport.
8. Japonia a anunțat că își va reduce cu două treimi ținta privind numărul de balene antarctice ucise în scopuri de cercetare, până la 333 de exemplare, de la aproximativ 900.
9. Doi palestinieni înarmați care au intrat marți într-o sinagogă din Ierusalim și au deschis focul, omorând patru israelieni și rănind alți opt, au fost împușcați de poliție.
Trei dintre israelienii uciși marți în atentatul de la Ierusalim aveau și cetățenie americană, iar al patrulea era și cetățean britanic, anunță autoritățile israeliene, citate de AFP. Atacul comis marți este cel mai grav înregistrat în ultimii ani în Ierusalim, stârnind temeri privind amplificarea conflictului religios.
10. Toyota Motor Corp intenționează să introducă anul viitor la comercializare în SUA primul automobil care funcționează pe bază de hidrogen, un sedan cu patru persoane, denumit Mirai („viitor”, în limba japoneză).Toyota speră să reia succesul hibridului Prius cu un vehicul care rulează cu hidrogen, în loc de benzină.
Automobilul va ajunge la dealerii din California în al patrulea trimestru din 2015. Numai 200 de unități vor fi disponibile în Statele Unite ale Americii anul viitor, urmând să ajungă la 3.000 de unități până în 2017, potrivit unui anunț făcut într-o conferință de presa în Newport Beach, California.
Mirai va costa 57.500 de dolari, dar prețul ar putea scădea la 45.000 dolari, cu stimulentele acordate de stat. Toyota se așteaptă ca majoritatea clienților vor alege un contract de leasing pe trei ani, cu o rată de 499 dolari pe lună.